Desinfecteren

Je kunt een siliconen menstruatiecup eventueel desinfecteren, bijvoorbeeld aan het einde van je menstruatie of als de cup per ongeluk in het toilet valt. Desinfecteren door te koken heeft de voorkeur boven chemisch desinfecteren. Bleekmiddel en alcohol zijn vooral geschikt om verkleuring en geurtjes te verwijderen.
Geschikt: koken, isopropyl-alcohol
Matig geschikt: bleekmiddeloplossing
Ongeschikt: geconcentreerde zuren, alkalische stoffen, aceton of oplosmiddelen

Op de website van de FemmyCycle geven ze aan dat je deze silicone cup vijf minuten in een 10% azijn- en 90% wateroplossing moet leggen en daarna met water afspoelen.

Voor de rubberen cup zijn er alternatieve methoden.
Geschikt: azijnoplossing, tea tree olie oplossing, oplossing met zuiveringszout
Ongeschikt: bleekmiddel, peroxide, vet- of oliehoudende producten

De functie van drogen
Nadat de cup gedesinfecteerd is moet hij aan de lucht drogen of met een schone doek gedroogd worden. Dit om groei van micro-organismen te voorkomen. Een goed droogproces draagt bij aan een vermindering van het aantal micro-organismen.

Het verschil tussen desinfecteren en steriliseren
Desinfectie betekent dat micro-organismen zich niet kunnen vermenigvuldigen of dat het aantal aanwezige micro-organismen terug wordt gebracht naar een niveau dat veilig is voor mensen. De meeste bacteriën, schimmels en sommige virussen worden gedood. Sporen worden niet gedood. Bij sterilisatie wordt alle micro-organismen, dus ook het aantal bacteriën teruggebracht naar nul.