Mannen raden vrouwenproducten

Een video uit de rubriek "mannen raden vrouwenproducten" van de website NSMBL. Deze site is gericht op vrouwen die dagelijks geïnspireerd willen worden, maar geen zin hebben om zich telkens te moeten worstelen door de constante waterval van roze glitters, aldus NSMBL.

Misverstand: Cups zouden meer TSS veroorzaken

Afgelopen week waren er verschillende berichten in de Belgische media over cups en Toxisch shock syndroom.

  • Wetenschap waarschuwt voor het gebruik van de menstruatiecup

  • Is een menstruatiecup gebruiken gevaarlijker dan je denkt?

  • Toxisch shock syndroom: menstruatiecups toch niet zo onschuldig …


Klinkende koppen, maar de informatie blijkt uiteindelijk niet te kloppen. In dit Franse artikel vermoeden ze dat het een miscommunicatie aan de kant van de onderzoekers is geweest. Het onderzoek wilde juist gebruiksters geruststellen dat er niet meer TSS gevaar is bij cupgebruik in vergelijk met tampons. Hier lees je daar nog meer over.

Dr. Gérard Lina, bioloog bij het Nationaal Centrum voor de Hospices Civils de Lyon "Que la coupe menstruelle n'est pas plus dangereuse que les tampons" dans le cadre du syndrome de choc toxique".

Gynaecoloog David Elia benadrukt wel om cups of tampons regelmatig te legen of te wisselen, bij voorkeur om de vier uur. Hoewel TSS heel zeldzaam is, kun je voor de zekerheid wat vaker je cupje leeggooien en schoonmaken.

Nogmaals het toxic shock syndroom (TSS) en cups

Newsmonkey heeft uitgezocht wat er bekend is over menstruatiecups en het toxic shock syndroom (TSS). Dit naar aanleiding van een Franse documentaire over tampons.
In 2015 was er al één geval bekend van TSS bij cupgebruik, Newsmonkey kwam uit op twee gevallen.

Heb je met een cup nu evenveel kans op TSS als met tampons? Dat was de vraag die Newsmonkey zichzelf stelde. In het artikel gaan ze dieper in op het ontstaan van TSS en zij citeren Élise Thiébaut, auteur van het Franstalige boek: Dit is mijn bloed: een kleine geschiedenis van regels: zij die ze hebben en zij die ze maken.
"Het gaat 'm vooral om de bloeddoorstroming, en de menstruatiecup voorkomt dat evenzeer als de tampon. Dat is de ideale omgeving om stafylokokken te kweken en de toxine TSST-1, die daar dan kan vermenigvuldigen. Sowieso is het het verstoren van de vaginale flora en het afbreken van natuurlijke weerstand die TTS veroorzaakt."

Als Newsmonkey dieper ingaat op het ontstaan van TSS, concluderen zij dat TSS onder andere word geassocieerd met wonden, huidletsels, chronische ziektes en problemen met het immuunsysteem. Tampons zijn dus enkel een verzwarende factor bij het ontstaan van TSS. En hun conclusie is: Eén ding is zeker, aangezien de tampon bloed absorbeert (dat doet de cup dus niet) is het risico op TSS groter dan bij een cup.

In het artikel van Newsmonkey worden een aantal tips gegeven om de kans om TSS en bij cupgebruik zo laag mogelijk te houden.

Ouders vertellen over menstruatie

Hier proberen ouders aan hun kinderen uit te leggen wat menstruatie is. Er ligt ook een menstruatiecup bij het voorbeeldmateriaal, maar als de ouders willen vertellen wat het is gaat het niet helemaal goed. Hilarisch.

Beter sexleven door menstruatiecup

28 mei is uitgeroepen tot "Menstrual Hygiene Day". De leverancier van de Lili Cup heeft een enquete gehouden onder cupgebruiksters om te kijken hoe ze de switch naar een cup hebben ervaren. Met als resultaat dat 26 procent meldde een beter seksleven te hebben door verminderde droogheid. Niet gek toch. Hoe representatief de enquete is weet ik niet, maar het is altijd leuk nieuws.

Alle cijfers op een rijtje
84 % van de vrouwen zegt zicht zekerder te voelen tijdens de menstruatie.
78 % voelt zich meer op haar gemak met haar lichaam.
26 % Zegt dat hun seksleven beter is door verminderde droogheid van de vagina.

Welke ongemakken zijn minder geworden door gebruik van een cup?
66 % minder vaginale droogheid.
62 % minder storende geurtjes.
34 % vermindering van duur en sterkte krampen.

Wat was de reden van vrouwen om een menstruatiecup uit te proberen?
1) Gezondheidsredenen. Een cup bevat geen chemicaliën.
2) Langer kunnen inhouden dan een tampon.
3) Goedkoper.
4) Beter voor het milieu.
5 Comfort, minder droogheid doordat een cup niet absorbeert, maar opvangt.

Het toxic shock syndroom (TSS) en de menstruatiecup

Er is een geval van toxic shock syndroom en het gebruik van de menstruatiecup gerapporteerd. Dit meld de The Canadian Journal of Infectious Diseases & Medical Microbiology.

TSS is een zeer zeldzame maar ernstige vorm van een infectie met stammen van Staphylococcus aureus en Streptococcus pyogenes. Deze bacteriën heeft iedereen bij zich en vormen geen probleem. Door een sterk absorberende tampon te lang in te houden kunnen er omstandigheden ontstaan waardoor de stammen zich te sterk ontwikkelen er een gevaarlijke infectie kan ontstaan.

De medische wetenschap probeert te verklaren bij welke factoren tampons TSS kunnen veroorzaken:
• Accumulation of blood in the polyester foam cubes and chips of carboxymethylcellulose.
• Increase of vaginal pH in menstruation from 4.2 to around 7.4.
• Existence of both oxygen and carbon dioxide in the vagina during menstruation.

De schrijvers van het Canadese artikel denken dat dezelfde factoren meespelen bij het gebruik van een cup. Ze noemen een combinatie van factoren die mee kunnen spelen: Overvloedig menstruatiebloed, een hoog geplaatste cup en irritatie van het slijmvlies in de vagina.

Maar wat betekend dat nu in de praktijk, wat kun je zelf doen om TSS te voorkomen? TSS is gelukkig heel zeldzaam, maar voorkomen is beter dan genezen.
Regelmatig je cup legen en te reinigen is belangrijk, hetzelfde advies geld voor tampons. Daarnaast kun je in de gaten houden of je slijmvlies geïrriteerd is. Te vaak inbrengen van een cup kan dit soms veroorzaken, maar ook een schimmelinfectie of ruwe sex.

It’s like a phantom in my vagina.

Een video van BuzzFeedYellow over vrouwen die voor het eerst een menstruatiecup proberen. Dat levert een filmpje op met allerlei vragen, onzekerheden en hilarische momenten over het gebruik van een cup. Leuk vastgelegd, en na een week is alle griezeligheid van een menstruatiecup er af.

"Menstruatiecup, iemand al van gehoord?"

Belgische tv

Heleen De Bruyne, chef vrouwenzaken van "Van Gils & gasten", heeft het over het taboe dat er nog altijd heerst rond menstruatie. Ze heeft het ook over een alternatief voor de klassieke tampon, de menstruatiecup. Maar de andere gasten (Maaike Cafmeyer en Gwendolyn Rutten) lijken niet meteen overtuigd.

TedX en menstruatiecups in Cape Town

Tijdens een TEDX bijeenkomst over gender issues in Cape Town komt ter sprake dat 50% van de vrouwen geen geld voor maandverband heeft. En dat daarnaast de vrouwen te weinig kennis over hun lichaam hebben.



Kim Smith verteld iets over de achtergrond van haar werk. Zij is ook verbonden aan myowncup.

Groupdeal aanbieding

MenstruatieCupSeptTekstNieuw2
Er is vandaag weer een cup aanbieding via groupdeal. Wat opvalt is er dat er geen merknaam bij de cup staat en dat je dus niet kunt controleren van welk materiaal de cup gemaakt is. Dat roept vragen op en reden om op zoek te gaan naar meer informatie.

Op een Amerikaanse forum wordt er regelmatig gewaarschuwd voor goedkope merkloze Chinese modellen die vaak kwalitatief minder zijn en waar je niet van kan controleren van welk materiaal ze zijn gemaakt. Op de groupdeal site wordt er geen informatie over het materiaal en de fabrikant gegeven. Maar gezien de bevallige Aziatische dame zou het goed een Chinese cup kunnen zijn.

Op een andere site word deze cup ook te koop aangeboden en staan er een rijtje slecht leesbare certificaten bij en er worden patent nummers genoemd. De producent lijkt de Chinese fabrikant Guangzhou Meifanle Silicone Products Co., Ltd te zijn. Op hun site kost de cup 5 dollar bij afname van 50 stuks. Gezien de onvolledige informatie zou ik persoonlijk terughoudend zijn met de aanschaf van deze cup.

Groupon actie Organicup

Organicup

Er is weer een menstruatiecup als groupon actie. De vorige duurde uiteindelijk drie dagen, en er zijn toen meer dan 500 verkocht.

Menstruatiecup bij spuiten en slikken

Afgelopen zondag was er bij Spuiten en slikken een item over menstruatiecups. Faja Lourens en andere mensen moesten zonder enige informatie raden wat het was en dat was nog niet makkelijk. Het item leverde uiteraard hilarische plaatjes op. Margreet Verhulst vertelde dat ze de cup tijdens een rondreis was tegengekomen en deze erg goed bevalt. Na de uitzending is deze site veel bezocht, dus de mensen waren toch benieuwd naar het onderwerp.

Spuiten en slikken
Spuiten en slikkenSpuiten en slikkenSpuiten en slikkenSpuiten en slikkenSpuiten en slikken


Cup versus tampon - een onderzoek

91% van de vrouwen uit het onderzoek in the Canadian Family Physician's Journal van Juni 2001 geeft aan de cup te blijven gebruiken en deze aan te bevelen aan andere vrouwen. Geen slechte score. De tevredenheid in de groep cup-gebruikers is iets groter dan in de groep tampongebruikers.De geschatte kosten van een jaar tampongebruik is ongeveer even hoog als de aanschaf ven een menstruatiecup. In eerste instantie hadden de vrouwen uit de cup-groep wat meer vaginale klachten, maar deze verdwenen na een tijdje gebruiken.


Veel gegiechel

Een aantal vrouwen krijgen de vraag voorgelegd welke alternatieven zij voor tampons en maandverband kennen.

Historische voorlichtingfilmpjes over menstruatie

menstruation
Walt Disney maakte in 1946 in samenwerking met Kotex een Engelstalig voorlichtingsfilmpje over menstrueren The story of menstruation. Het filmpje is vroeger door zo'n 93 miljoen Amerikaanse vrouwen gezien. Sexualiteit wordt overgeslagen, het gaat vooral over anatomie en hygiëne.
Bij het oorspronkelijke filmpje hoorde een boekje "Very Personally Yours" met reclames voor Kotex.
periods
All Women Have Periods is een voorlichtingsfilmpje waarschijnlijk uit de eind jaren zestig, waarin aan een geestelijk gehandicapt meisje wordt uitgelegd wat menstruatie is en hoe ze haar maandverband moet verwisselen. De beelden zijn typisch jaren ’70: openhartig en expliciet, maar onbeholpen in zijn vormgeving en dialogen. Het woord ‘vagina’ zul je niet horen en de makers omschrijven menstruatie als 'Bloed dat een keer per maand uit je lichaam komt door de opening tussen je benen.'
molly
Molly grows up is een voorlichtingsfilmpje uit 1953 met nogal wat dubbele moraal. De meisjes mogen niet rolschaatsen en paardrijden als ze ongesteld zijn. In de hele film wordt er over mooie jurken gesproken, met als ultieme jurk de trouwjurk. 'There are many wonderful things to look forward to!' zegt Miss Jenson. Maar welke zijn dat? In het filmpje zie je er maar twee: Een ongetrouwde lerares of een moeder achter het aanrecht!

Keuringsdienst van Waarde

Keuringsdienst van Waarde
De RVU geeft op 20 september 2005 in het programma Keuringsdienst van Waarde een blik in de wereld van het maandverband.
De Keuringsdienst van Waarde is te gast op een internationaal maandverbandcongres in Geneve waar mannen de dienst uit maken.
Ze hebben er niet de minste moeite mee de verslaggever voor te rekenen hoeveel een maandverbandje kost aan productie. Maar waarom het dan meer dan duizend keer zoveel kost in de winkel blijft een vraag die buikpijn doet.
Nieuw: ook mannen wordt een inlegkruisje aanbevolen. En om dat nieuws de fabrikant te ontfutselen schakelt de dienst een vrouw in. Eindelijk een verslaggever met een vlecht en oogschaduw.
(Bron: RVU, tekst: RVU/John Piek, foto's: Dahl TV)

Waarschuwing voor endometriose in informatiefolder

Twee Amerikaanse belangengroepen vinden dat fabrikanten van menstruatiecups tekortschieten bij het waarschuwen van cupgebruikers. Er is een theoretische mogelijkheid dat door cupgebruik het risico op het ontwikkelen van endometriose kan toenemen.
De oorzaak van endometriose is onduidelijk. Waarschijnlijk spelen er multi-factoriële oorzaken, bijvoorbeeld genetische factoren, stoornissen van het immuunsysteem of blootstelling aan milieuvervuiling. Onderzoek heeft aangetoond dat het vasthouden van de menstruatievloed het terugvloeien van het bloed vanuit de baarmoeder via de eileiders naar de bekkenholte bevorderd. Het risico op endometriose neemt bij een klein aantal vrouwen daardoor mogelijk toe. Lees hier het bericht.

Hoewel in dit artikel wordt gemeld dat de United States Food & Drug Administration (FDA) de associatie tussen menstruatiecups en endometriose als fysiologisch plausibel beoordeeld, geven zij aan dat er geen bewijs is dat cups endometriose veroorzaken.