Historische voorlichtingfilmpjes over menstruatie

menstruation
Walt Disney maakte in 1946 in samenwerking met Kotex een Engelstalig voorlichtingsfilmpje over menstrueren The story of menstruation. Het filmpje is vroeger door zo'n 93 miljoen Amerikaanse vrouwen gezien. Sexualiteit wordt overgeslagen, het gaat vooral over anatomie en hygiëne.
Bij het oorspronkelijke filmpje hoorde een boekje "Very Personally Yours" met reclames voor Kotex.
periods
All Women Have Periods is een voorlichtingsfilmpje waarschijnlijk uit de eind jaren zestig, waarin aan een geestelijk gehandicapt meisje wordt uitgelegd wat menstruatie is en hoe ze haar maandverband moet verwisselen. De beelden zijn typisch jaren ’70: openhartig en expliciet, maar onbeholpen in zijn vormgeving en dialogen. Het woord ‘vagina’ zul je niet horen en de makers omschrijven menstruatie als 'Bloed dat een keer per maand uit je lichaam komt door de opening tussen je benen.'
molly
Molly grows up is een voorlichtingsfilmpje uit 1953 met nogal wat dubbele moraal. De meisjes mogen niet rolschaatsen en paardrijden als ze ongesteld zijn. In de hele film wordt er over mooie jurken gesproken, met als ultieme jurk de trouwjurk. 'There are many wonderful things to look forward to!' zegt Miss Jenson. Maar welke zijn dat? In het filmpje zie je er maar twee: Een ongetrouwde lerares of een moeder achter het aanrecht!
blog comments powered by Disqus